PARASOMNIE

UW SLAAP IS ONZE KUNST

WAT IS PARASOMNIE?

Parasomnie is een bewust of onbewust gedrag dat optreedt tijdens de nacht maar dewelke eigenlijk niet zou mogen optreden tijdens deze periode.

Ze worden gecategoriseerd als “diepe trage slaap parasomnie” en “REM slaap parasomnie” (ofwel droom parasomnie).

REM betekent “Rapid Eye Movement”.

Parasomnie treedt op in alle leeftijdscategoriën en tijdens verschillende momenten van de nacht, alnaargelang de diepe slaap parasomnie of de REM parasomnie.

DE REM SLAAP PARASOMNIE

REM slaap parasomnie is gevaarlijker aangezien zij de aanwijzingen zijn van neuro-degeneratieve problemen die zullen optreden in de komende jaren.

Ze zijn voortekenen die het mogelijk maken om deze patiënten vroeg genoeg op te volgen, voor het verschijnen van ziekte zoals Parkinson en die dus efficiënter zijn.

Zenuwbeschermende medicijnen kunnen veel eerder voorgeschreven worden, wat zo de evolutie naar ergere en invaliderende ziektes kan vermijden.

De gevolgen van parasomnie hebben betrekking op zowel de patiënt als zijn omgeving. Het geldt voor de slaapwandelaar die het familiaal leven verstoort. Het geldt nog meer voor het kind dat zijn hoofd tegen de muur botst om in slaap te vallen of het kind dat ‘s nachts begint rond te wandelen en z’n ouders verontrust.

Droom en REM parasomnie zijn eveneens verontrustend omwille van het agressieve gedrag van de slaper, die zijn droom leeft en beleeft. Deze dromen zijn meestal defensieve, aanvallende of agressieve dromen en het gevaar is aanwezig zowel voor de patiënt als voor de partner die dreigt gewond te raken.

Het is dus heel belangrijk dat we weten onder welk type parasomnie de patiënt lijdt om hem bescherming te kunnen bieden en eventueel behandelingen aangepast aan zijn pathologie.

HOE TE HERKENNEN?

De meest voorkomende tekenen van parasomnia zijn: slaapwandelen, tandenknarsen (bruxism), somniloquy (praten tijdens de slaap), abnormale voedingsgewoontes tijdens de nacht (mensen staan op in het midden van de nacht om de koelkast te plunderen), mensen die ‘s nachts vechten omdat ze denken dat ze worden aangevallen en bijgevolg een mogelijk agressief gedrag vertonen ‘s nachts.

Wanneer we deze parasomnie fenomenen terugvinden bij jonge mensen, zijn dit dikwijls parasomnies diepe slaap en zullen ze over het algemeen geen invloed hebben op de kwaliteit van hun leven of hun fysiek leven.

Slaapstoornissen
snurken
SLAPELOOSHEID
apneu
parasomnie
hypersomnie
jet lag
PLOEGENWERK

Slaapstoornissen?

Er bestaan oplossingen...
ons werk
thuis slaapstudies
NEEM EEN AFSPRAAK

NEEM EEN AFSPRAAK

Wenst u een consultatie? Contacteer ons voor meer informatie over onze oplossingen voor uw slaapstoornissen.

NEEM EEN AFSPRAAK
OVER ONS

Onze kliniek is een medische afdeling, gespecialiseerd in de diagnose en therapeutische oplossingen verbonden aan slaapstoornissen.

ONS WERK
SLAAPSTOORNISSEN
SNEL CONTACT

Telefoon
+32 2 267 37 65