SLAPELOOSHEID

UW SLAAP IS ONZE KUNST

WAT IS SLAPELOOSHEID?

Slapeloosheid is een veel voorkomend probleem. 30% van de Belgische bevolking lijdt aan chronische slapeloosheid. Slapeloosheid wordt chronisch wanneer ze langer duurt dan drie weken.

Buiten deze gevallen, verklaart 50% van de Belgen dat ze regelmatig slechte nachten hebben.

Deze twee bevolkingsgroepen lijden aan slapeloosheid, echter met verschillende oorsprong.

Chronische slapeloosheid treft enerzijds mensen die niet genoeg slapen maar bij wie dit geen invloed heeft op hun dagelijks leven. Anderzijds heeft het betrekking op mensen die door dit slaaptekort inboeten op hun levenskwaliteit en hun functioneren.

Slapeloosheid is een symptoom dat zich uit op verschillende manieren:

  • Moeilijk in slaap vallen

  • Moeite om wakker te blijven

  • Vroegtijdig ontwaken in de ochtend

  • Een gevoel van onvoldoende rust

We kunnen één van deze symptomen ondervinden of verschillende tegelijkertijd. Dit symptoom heeft een onderliggend probleem. Het kan een voorbijgaande periode zijn door stress, een acute ziekte of door ziekte van een geliefde. Wanneer de slapeloosheid langer duurt dan 3 weken, wordt ze chronisch en ontstaat het risico dat ze blijft duren, zelfs als het oorspronkelijk probleem opgelost is.

EEN INDICATIE VAN NACHTZIEKTES

Slapeloosheid kan ook een indicator zijn van organische ziektes zoals gastro-oesofageale reflux, die de slaper wakker maakt door brandend gevoel in de slokdarm. Hetzelfde geldt bij arthritispijnen, hart- en ademhalingsproblemen, die de slaper wakker houden.

Slapeloosheid kan ook ziektes aan de horizon brengen die enkel tijdens de slaap optreden.

De drie oorzaken van slapeloosheid:

DE OMGEVING

De omgeving bij slapeloosheid (zoals luidruchtige buren die iemand uit z’n slaap houdt), bedkwaliteit, licht, kamertemperatuur.

PSYCHOLOGISCH

De psychologische kant van slapeloosheid (angst, stemmingsstoornissen, constante connectie met sociale netwerken, mailbox, voicemail,….).

ORGANISCH

Zoals we net zagen, is het derde oorzaak organisch. De slaapspecialist zal uitmaken welke op u van toepassing is en zal de juiste oplossingen geven.

WAT ZIJN DE GEVOLGEN?

Soms zijn er geen. Sommige mensen slapen niet voldoende maar zullen toch correct functioneren en zijn gezond. Het is misschien zelfs niet nodig om hen te behandelen.

Voor mensen die niet goed slapen en daardoor overdag moeilijkheden ondervinden, met name moeilijkheden om op het werk goed te presteren, moeilijkheden op intellectueel gebied (beslissingsmogelijkheid, nadenken, enz) of relatieproblemen met anderen – voor situaties waarbij we een klare geest nodig hebben – is het nodig om goed te slapen en in het tegenovergestelde geval, het probleem te behandelen.

Slaapstoornissen
snurken
SLAPELOOSHEID
apneu
parasomnie
hypersomnie
jet lag
PLOEGENWERK

Slaapstoornissen?

Er bestaan oplossingen...
ons werk
thuis slaapstudies
NEEM EEN AFSPRAAK

NEEM EEN AFSPRAAK

Wenst u een consultatie? Contacteer ons voor meer informatie over onze oplossingen voor uw slaapstoornissen.

NEEM EEN AFSPRAAK
OVER ONS

Onze kliniek is een medische afdeling, gespecialiseerd in de diagnose en therapeutische oplossingen verbonden aan slaapstoornissen.

ONS WERK
SLAAPSTOORNISSEN
SNEL CONTACT

Telefoon
+32 2 267 37 65