SLAAP

UW SLAAP IS ONZE KUNST

WAT IS SLAAP?

Slaap is primair menselijk gedrag. We spenderen ongeveer éen derde van ons leven al slapend!

Aangezien dit menselijk gedrag zoveel tijd in beslag neemt, is het omdat het een cruciale rol speelt voor onze hersenen, ons lichaam en ons leven.

In tegenstelling van wat we kunnen denken, is ons brein niet inactief tijdens de slaap. Het is actief op een andere manier. De slaap maakt het mogelijk om geheugen en endocriene functies (bijvoorbeeld hormonale) te regelen en de neuronen te regenereren.

Het brein produceert ook nieuwe neurotransmitters en zal het grootste deel van onze dagelijkse activiteiten opslaan, leren te consolideren, en te reguleren.

Ons lichaam zal zich ook herstellen. Zeggen we niet aan onze kinderen “Als je goed slaapt, groei je goed?” Het lichaam herstelt zich, rust en ontwikkelt nieuwe proteïnen.

DE SLAAPCYCLI
HOEVEEL UREN SLAAP?
WAT GEBEURT ER TIJDENS ONZE SLAAP?
WAT GEBEURT ER ALS WE NIET GENOEG SLAPEN?
Slaapstoornissen
snurken
SLAPELOOSHEID
apneu
parasomnie
hypersomnie
jet lag
PLOEGENWERK

DE SLAAPCYCLI

Slaap is georganiseerd in cycli. De cycli bij mensen zijn gemaakt van de vertraagde slaap en de REM slaap (Rapid Eye Movement). REM is gekend als de droomfase.  

De cycli zijn gemaakt van fases van diepe slaap, gevolgd door REM slaap over een periode van 90 minuten. Tijdens één nacht gaat een volwassene gemiddeld door vier slaapfases.

De diepe slaap heeft eerder een functie van fysiek herstel en de REM slaap gaat het geheugen consolideren en onze intellectuele, neurologische en endocriene functies regenereren.

WAT IS SLAAP?
HOEVEEL UREN SLAAP?
WAT GEBEURT ER TIJDENS ONZE SLAAP?
WAT GEBEURT ER ALS WE NIET GENOEG SLAPEN?

HOEVEEL UREN SLAAP HEBBEN WE NODIG?

Bij de geboorte slaapt een zuigeling bijna voortdurend. Meer dan 18 uur per periode van 24 uur.

Een kind heeft een zeer grote nood aan slaap: 12 uur op 24, om zijn fysieke en neurologische ontwikkeling mogelijk te maken.

Maar we moeten eveneens weten dat zelfs tieners 10 tot 11 uur slaap nodig hebben per nacht, hetgeen heel moeilijk waar te maken is in onze huidige maatschappij.

Een volwassene heeft 7 tot 8 uur slaap nodig per nacht.

In tegenstelling tot wat men gelooft, hebben bejaarden nog altijd 6 tot 7 uur slaap nodig per nacht maar hun slaap is gefragmenteerd en verspreid over 24 uur. Slaap gaat zich fragmenteren met de leeftijd en ouderen zullen meer slapeloze uren hebben tijdens de nacht en zullen meer nood hebben aan dutjes overdag. Dit geeft ons de indruk dat een bejaarde minder slaap nodig heeft.

Zoals we merken, blijft de nood aan slaap vrij stabiel vanaf de volwassen leeftijd. Het is belangrijk dat die onderhouden wordt als dusdanig.

WAT IS SLAAP?
DE SLAAP CYCLI
WAT GEBEURT ER ALS WE SLAPEN?
WAT GEBEURT ER ALS WE NIET GENOEG SLAPEN?

WAT GEBEURT ER ALS WE SLAPEN?

Tijdens onze slaap veranderen de meeste van onze fysiologische functies.

  • Onze ademhaling verzacht, onze hartslag en bloeddruk verminderen en onze spieren ontspannen en herstellen zich.  

  • We herstellen ook ons potentieel aan neuro-transmitters om overdag goed te functioneren.

  • We maken een reeks regulerende hormonen aan, waaronder het groeihormoon, verantwoordelijk voor het weefselherstel en de groei bij kinderen.

Verder regelt de slaap de eetlust. Enkele van de huidige problemen zijn overgewicht en obesitas en die worden voor een groot deel beïnvloedt door onze slaap.

WAT IS SLAAP?
DE SLAAP CYCLI
HOEVEEL UREN SLAAP?
WAT GEBEURT ER ALS WE NIET GENOEG SLAPEN?

WAT GEBEURT ER ALS WE NIET GENOEG SLAPEN?

Het gebrek aan slaap, wat het overgrote deel van de bevolking treft, heeft fysiologische gevolgen aangezien we de fysieke en mentale reguleringen niet toelaten.

Dit is de reden waarom obesitas en problemen met de regeling van de eetlust optreden.

Slaapgebrek leidt tot psychologische problemen. We weten dat mensen die onvoldoende slapen gevoelig zijn voor depressies, angstaanvallen en neurologische aandoeningen. Sommige symptomen van deze aandoeningen zijn: geheugenproblemen, concentratieproblemen en gemoedsproblemen.

WAT IS SLAAP?
DE SLAAP CYCLI
HOEVEEL UREN SLAAP?
WAT GEBEURT ER ALS WE SLAPEN?

Slaapstoornissen?

Er bestaan oplossingen...
ons werk
thuis slaapstudies
NEEM EEN AFSPRAAK

NEEM EEN AFSPRAAK

Wenst u een consultatie? Contacteer ons voor meer informatie over onze oplossingen voor uw slaapstoornissen.

NEEM EEN AFSPRAAK
OVER ONS

Onze kliniek is een medische afdeling, gespecialiseerd in de diagnose en therapeutische oplossingen verbonden aan slaapstoornissen.

ONS WERK
SLAAPSTOORNISSEN
SNEL CONTACT

Telefoon
+32 2 267 37 65