POLYSOMNOGRAFIE

UW SLAAP IS ONZE KUNST

WAT IS POLYSOMNOGRAFIE?

Tijdens het slaaponderzoek, date en polysomnografie noemt, gaat men de slaap van de patiënt gedurende een hele nacht opvolgen en zijn nachtelijke activiteiten observeren met meetinstrumenten.

Het volgende wordt onderzocht:

 • hersenactiviteit door elektro-encefalogram,

 • oogbewegingen,

 • spierspanning,

 • hartactiviteit,

 • ademhaling met name door borst- en buikbewegingen, door de luchtstroom via de neus en de mond, door het meten van de oxygenatie van bloed.

We gaan eveneens bewegingssensoren plaatsen om vast te stellen of de bewegingen banaal zijn of dat ze ritmisch zijn zoals we bijvoorbeeld vaststellen bij het benen-zonder-rust syndroom, bij epilepsie of bij andere neurologische pathologen.

Men kan nachtelijke arteriële drukmetingen toevoegen, evenals infrarood video synchroon met de elektro-encefalogram opnames, om het gedrag van de patiënt te observeren tijdens de slaap door fysieke gebeurtenissen erbij te betrekken.

Het is belangrijk om te weten dat we het verschil maken tussen de polysomnografie in het hospitaal en de ambulante polysomnografie.

Polysomnografie in het hospitaal
 • Vereist één nacht in het hospitaal

Ambulante Polysomnografie

 Ambulante tests kunnen worden uitgevoerd op twee manieren:

 • Ofwel: de patiënt krijgt de apparatuur in het kantoor alvorens terug naar huis te gaan. De patiënt maakt zich automatisch los en brengt zijn apparatuur naar het kabinet de volgende ochtend.

 • Ofwel: een arts of een technicus komt thuis de patiënt installeren en loskoppelen in de beste omstandigheden.

Het polysomnografisch onderzoek is het basisonderzoek, de « gold standard,» maar we nemen steeds meer toevlucht tot andere technieken en voorwerpen.

ANDERE SOORTEN ONDERZOEKEN
Slaapstoornissen
snurken
SLAPELOOSHEID
apneu
parasomnie
hypersomnie
jet lag
PLOEGENWERK

WAT ZIJN DE RISICO’S?

HET RISICO VAN SOCIALE ONRUST
Ieder onder ons dient te genieten van een goede nachtrust om de volgende dag goed te kunnen functioneren. Door in dezelfde ruimte te slapen, zal de partner van de snurker eveneens lijden van storend lawaai geproduceerd door zijn of haar partner. De slaap en het herstel van de niet snurkende partner zijn eveneens aangetast.

DE FYSIEKE RISICO’S VAN APNEU
Het risico bij apneu is fysiek. De herhaaldelijke verstikkingen hebben een gevaarlijke impact op de cardiovasculaire, endocriene en neurologische systemen. Men moet nota nemen van het feit dat apneu:

 • Het risico op een hartaanval vervijfvoudigt

 • Het risico op een cerebrale trombose vertienvoudigt

 • Het risico om diabetes te ontwikkelen eveneens verhoogt

 • Apneu zijn voortekenen van toekomstige risico’s op zware gezondheidsproblemen

Slaapstoornissen?

Er bestaan oplossingen...
ons werk
thuis slaapstudies
NEEM EEN AFSPRAAK

NEEM EEN AFSPRAAK

Wenst u een consultatie? Contacteer ons voor meer informatie over onze oplossingen voor uw slaapstoornissen.

NEEM EEN AFSPRAAK
OVER ONS

Onze kliniek is een medische afdeling, gespecialiseerd in de diagnose en therapeutische oplossingen verbonden aan slaapstoornissen.

ONS WERK
SLAAPSTOORNISSEN
SNEL CONTACT

Telefoon
+32 2 267 37 65